Rurki i rogaliki drożdżowe

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smakuje jednakowo do kawy jak i herbaty z kilkoma płatkami świeżego imbiru. Jedno ciasto, cztery wypieki chociaż możesz i więcej stworzyć.

Rurki i rogaliki drożdżowe

Składniki:

Rurki i rogaliki drożdżowe

 

  • 1,2 kg mąki (450) +0,2kg do podsypki;
  • 25 dag margaryny(„Kasia”);
  • 10 dag drożdży świeżych;
  • 1½ szkl cukru + 1 łyżeczka do smarowania;
  • 6 jaj + 1 do smarowania;
  • 1½ szkl. mleka + 50 ml do smarowania;
  • 1 cukier wanilinowy;
  • dowolne konfitury (użyłem wiśnie w syropie własne);
  • ananasy w plastrach (puszka 340 masy);
  • polewa czekoladowa, cukier puder, wiórki kokosowe;
  • tłuszcz do smarowania blachy.(ok5 dag).
  • Dodatkowo :formy do pieczenia rurek

Sposób przygotowania:

Rurki i rogaliki drożdżowe
Zaczyn: drożdże, łyżeczka cukru, łyżeczka mąki. Mąkę przesiej przez sito, dodaj cukry. Jaja połącz z rozpuszczoną margaryną miksując na dużych obrotach, wlej do mąki, dodaj drożdże wyrób ciasto na jednolitą masę, pozostaw do wyrośnięcia na ok 60minut. RURKIKawałkami rozwałkuj ciasto na grubość ok 2 mm (używam karbowanego wałka, który uważam za za rewelacyjne narzędzie kuchenne!) potnij na paski szer.1-1,5 cm, nawiń na metalowe rurki do pieczenia(nie trzeba ich smarować). Uwaga: przy szerszym końcu dbaj by ciasto nie zachodziło za brzeg formy(!) Jajo, łyżeczkę cukru oraz 50-ml mleka roztrzep porządnie w szklance. Po ułożeniu na blasze rurek posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Piecz w temp160º C z termoobiegiem do zrumienienia (ok 15-20 minut). Po lekkim ostudzeniu zdejmij z foremek, wystudź. Napełnij kremem ajerkoniakowym Dr.Oetkera, uzupełniając wiśniami z konfitur, posmaruj wierzch polewą czekoladową ii posyp wiórkami kokosowymi. ROGALIKI. Plastry ananasa po odsączeniu pokrój na 4 części. Ciasto rozwałkuj jak do rurek potnij na trójkąty(ok10x15x15) włóż ¼ plastra ananasa zawiń uformuj rogalik. Na blasze układaj w odległości ok ½ „grubości” rogalika jeden od drugiego. Posmaruj jak rurki, piecz jw ok 20 min. Po wyjęciu upieczonych jeszcze gorące posmaruj powtórnie rozbełtanym jajem. Rogaliki z nadzieniem z konfitur (wiśnie, inne w syropie odsącz na sitku) zawijaj przy końcach nieco uciskając aby sok nie wypływał podczas pieczenia. Po upieczeniu również posmaruj rozbełtanym jajem.Wystudzone rogaliki możesz posypać tylko cukrem pudrem albo postąpić jak z rurkami.