Sposób przygotowania:
Rurki francuskie z kremem
Przygotowanie: Oddzielić 2 dag mąki do podsypywania.Z mąki,połowy jajka,wody,octu i szczypty soli zagnieść gęste ciasto,jak na pierogi,dokładnie wyrobić,przykryć i pozostawić na 10-15 minut.Tłuszcz rozetrzeć,uformować prostokąt grubości około 2 centymetrów i oziębić.Ciasto podstawowe rozwałkować,nadając kształt koła,położyć na nim tłuszcz,brzegi ciasta założyć w kształcie koperty i wałkować od siebie ( zawsze w jednym kierunku).Następnie złożyć je na 3 części i rozwałkować.Czynność tę powtórzyć 3 razy,po czym ciasto włożyć do lodówki na 20-30 minut.Gdy ciasto stężeje,rozwałkować je do grubości 1/2 centymetra ostrym nożem pokrajać na pasy szerokości 2-2,5 centymetra.Każdy pas ciasta nawinąć ruchem spiralnym na specjalną metalową formę w kształcie rurki.Posmarować ciasto z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypać cukrem.Rurki ułożyć na blasze w odległości około 4 centymetrów i piec w bardzo gorącym piekarniku ( 250-300s.c) około 20 minut.
Przyrządzić krem:
Zagotować mleko,częścią mleka zaparzyć żółtka utarte z częścią cukru,a do reszty dodać namoczoną żelatynę.Ubić śmietankę z resztą cukru,połączyć z żółtkami i żelatyną,zastudzić.Z upieczonych gorących rurek wyjąć foremki i po ostudzeniu napełnić kremem z obu stron za pomocą szprycy.Posypać cukrem waniliowym.Z podanej porcji otrzymuje się około 12 rurek
Przyrządzić krem:
Zagotować mleko,częścią mleka zaparzyć żółtka utarte z częścią cukru,a do reszty dodać namoczoną żelatynę.Ubić śmietankę z resztą cukru,połączyć z żółtkami i żelatyną,zastudzić.Z upieczonych gorących rurek wyjąć foremki i po ostudzeniu napełnić kremem z obu stron za pomocą szprycy.Posypać cukrem waniliowym.Z podanej porcji otrzymuje się około 12 rurek