misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Rurki imbirowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wspaniałe rurki z nutą cytrynowo - miodową

Rurki imbirowe

Składniki:

Rurki imbirowe

 

 

Sposób przygotowania:

Rurki imbirowe

Masło, cukier i miód rozpuścić dodając sok cytryny i brandy. Do gorącej masy dodać przesianą mąkę z imbirem. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Wystudzone ciasto jest dosyć rzadkie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać małą łyżeczką maczaną w zimnej wodzie niewielkie porcje ciasta zachowując dość duże odstępy (ciasto się rozleje w piecu). Piec w temperaturze 190 stopni aż brzegi się zrumienią (środki mogą być jaśniejsze). Przygotować tyle patyczków do szaszłyków ile jest placków na blaszce. Ciasteczka wyjąć z pieca i od razu zdejmować nożem z blachy i zawijać na patyczku. Kiedy rurki stwardnieją (ostygną) wyjąć patyczki.


SMACZNEGO!



UWAGA!


Gdyby ciasteczka zanadto stwardniały można je włożyć na chwilkę do piekarnika (staną się znowu miękkie).