Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Rurki z bitą śmietaną 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rurki zachwycają wyglądem i smakiem - całość dopełnia bita śmietana

Rurki z bitą śmietaną 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rurki z bitą śmietaną 2

 

 

Sposób przygotowania:

Rurki z bitą śmietaną 2
Na stolnicy usypujemy górkę z mąki, do której dodajemy zimne masło i margarynę, a następnie całość siekamy tasakiem aż do połączenia składników. Kolejno w mące rozcieramy drożdże i dodajemy je do reszty. W mące z masłem tworzymy dołek, do którego wlewamy śmietanę (użyłam 18%) i żółtka. Znów za pomocą tasaka siekamy całość do połączenia składników. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części. Stolnicę obsypujemy mąką. Każdą z części rozwałkowujemy na cienki placek, a następnie wycinamy z niej cienkie pasy. Foremki do rurek smarujemy tłuszczem i nawijamy na nie paski ciasta począwszy od chudszego końca. Ciasto smarujemy odrobiną mleka i maczamy je w cukrze. Na brytfance układamy gotowe rurki w pewnej odległości od siebie, bo będą jeszcze rosły. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż do zarumienienia. Po upieczeniu jeszcze gorące rurki "wypychamy" z foremek - od chudszego końca. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając cukru pudru do smaku. Następnie za pomocą szprycy wypełniamy rurki. Najlepsze są następnego dnia. Życzę smacznego ;)
Rurki z bitą śmietaną 2
W mące z masłem tworzymy dołek, do którego wlewamy śmietanę (użyłam 18%) i żółtka.
Rurki z bitą śmietaną 2
Znów za pomocą tasaka siekamy całość do połączenia składników. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Rurki z bitą śmietaną 2
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż do zarumienienia.
Rurki z bitą śmietaną 2
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając cukru pudru do smaku.

Tagi:

ciasto