Sposób przygotowania:
Rurki z bitą śmietaną 2
Na stolnicy usypujemy górkę z mąki, do której dodajemy zimne masło i margarynę, a następnie całość siekamy tasakiem aż do połączenia składników. Kolejno w mące rozcieramy drożdże i dodajemy je do reszty. W mące z masłem tworzymy dołek, do którego wlewamy śmietanę (użyłam 18%) i żółtka. Znów za pomocą tasaka siekamy całość do połączenia składników. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części. Stolnicę obsypujemy mąką. Każdą z części rozwałkowujemy na cienki placek, a następnie wycinamy z niej cienkie pasy. Foremki do rurek smarujemy tłuszczem i nawijamy na nie paski ciasta począwszy od chudszego końca. Ciasto smarujemy odrobiną mleka i maczamy je w cukrze. Na brytfance układamy gotowe rurki w pewnej odległości od siebie, bo będą jeszcze rosły. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż do zarumienienia. Po upieczeniu jeszcze gorące rurki "wypychamy" z foremek - od chudszego końca. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając cukru pudru do smaku. Następnie za pomocą szprycy wypełniamy rurki. Najlepsze są następnego dnia. Życzę smacznego ;)