Sposób przygotowania:
Rurki z kremem
CIASTO: Z mąki,margaryny (zimnej), śmietany,soli,1 jajka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę i włożyć na ok godzinę do lodówki. Następnie część ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm i pociąć na paseczki o szerokości ok 2-3 cm. Rurki ( foremki ) lekko posmarować olejem-tylko za pierwszym razem. Paseczki nawijać na foremki zaczynając od wąskiej strony. Każdą rurkę do połowy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, układać na natłuszczonej blaszce stroną nie posmarowaną jajkiem. Piec w temp. 180 st C ok 20-25 minut (aż się zarumienią). Po upieczeniu ściągać z blaszki i odrazu z foremek. Foremki będą gorące to można pomóc sobie nożem wkładając nóż do rurki i lekko przekręcając. KREM: Galaretkę rozpuścić wcześniej ( przed pieczeniem rurek ) w 1 szkl wody. Zostawić do ostygnięcia. Śnieżki ubić na sztywno w 1 i 3/4 szkl mleka. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Ubijać jeszcze ok 2 minuty. Następnie krem nałożyć do szprycy lub woreczka z małym otworem i napełniać rurki. Ja swoje rurki wcześniej włożyłam do foremki do babki aby były pionowo- wtedy krem ładnie wpłynie do końca . Schłodzić w lodówce. Rurki można napełniać też ubitą na sztywno 30 % śmietaną lub kremem budyniowym. Foremki do rurek można kupić w sklepach gospodarstwa domowego.
Z porcji wychodzi ok. 40 sztuk.
Z porcji wychodzi ok. 40 sztuk.
pusieczek2@wp.pl
Sarenka
marietta
eli_555
tyna95