Sposób przygotowania:
Rurki z kremem czekoladowym
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z kostką masła lub margaryny ostrym nożem na wiórki. Zrobić dołek i wbić żółtka, dodać cukier puder, wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Zapakować i schłodzić przez 30 min. Sporządzić krem czyli utrzeć na parze żółtka z cukrem do białości przez 20 min. Zestawić i wystudzić. Do garnuszka wlać śmietankę ze szklanki i rozpuścić w niej sproszkowaną lub startą czekoladę mleczną lub deserową, nie dopuszczając, by masa się zagotowała lub wykipiała. Zestawić na bok naczynie z masą i wystudzić. Płatki żelatyny rozpuścić w dużej łyżce zimnej wody. Jak spęcznieje żelatyna, wtedy dać ją do masy jajecznej wraz z masą czekoladową i schłodzić w lodówce przez 40 min. Ciasto wyjąć i rozwałkować lekko, po czym rwać na średnie kawałki i oblepić nimi podłużne rurki a'la foremki i ułożyć na blasze lub na ruszcie. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i wstawić ruszt na środek. Piec rurki przez 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć szczypcami rurki, piekarnik wyłączyć i odwietrzyć. gdy ciasto na foremkach ostygnie, wtedy ostrożnie metalowe rurki wypchnąć na deskę, a schłodzonym kremem nadziewać rurki za pomocą tutki do kremu lub tulejką z brystolu. Podawać rurki na tacy.