marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rurki z kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rurki z kruchego ciasta są lubiane,choć nie zawsze pieczone własnej roboty. Winien jest brak metalowych rurek tzw. foremek,które można oblepić kruchym ciastem i upiec.

Rurki z kremem czekoladowym

Składniki:

Rurki z kremem czekoladowym

 

  • 400 g.mąki pszennej luksusowej,
  • kostka tłuszczu,
  • cukier puder,
  • 4 żółtka,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • oraz foremki metalowe do rurek.
  • Krem:
  • 3 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 pełne łyżki sproszkowanej czekolady,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • 5 płatków żelatyny,
  • łyżka zimnej wody.

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem czekoladowym
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z kostką masła lub margaryny ostrym nożem na wiórki. Zrobić dołek i wbić żółtka, dodać cukier puder, wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Zapakować i schłodzić przez 30 min. Sporządzić krem czyli utrzeć na parze żółtka z cukrem do białości przez 20 min. Zestawić i wystudzić. Do garnuszka wlać śmietankę ze szklanki i rozpuścić w niej sproszkowaną lub startą czekoladę mleczną lub deserową, nie dopuszczając, by masa się zagotowała lub wykipiała. Zestawić na bok naczynie z masą i wystudzić. Płatki żelatyny rozpuścić w dużej łyżce zimnej wody. Jak spęcznieje żelatyna, wtedy dać ją do masy jajecznej wraz z masą czekoladową i schłodzić w lodówce przez 40 min. Ciasto wyjąć i rozwałkować lekko, po czym rwać na średnie kawałki i oblepić nimi podłużne rurki a'la foremki i ułożyć na blasze lub na ruszcie. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i wstawić ruszt na środek. Piec rurki przez 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć szczypcami rurki, piekarnik wyłączyć i odwietrzyć. gdy ciasto na foremkach ostygnie, wtedy ostrożnie metalowe rurki wypchnąć na deskę, a schłodzonym kremem nadziewać rurki za pomocą tutki do kremu lub tulejką z brystolu. Podawać rurki na tacy.