Sposób przygotowania:
Rurki z kremem
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać jajko,cukier,śmietanę,szczyptę soli i esencję rumową.
Zamiast kremem maślanym możemy napełnić rurki kremem kawowym.Otrzymujemy go przez dodanie do kremu maślanego drobno zmielonej kawy i dokładne wymieszanie.Przygotować polewę:
Rozpuszczoną margarynę utrzeć z cukrem,kakao i ew.1 łyżką gorącej wody na krem o konsystencji dobrej śmietany.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i pokroić nożem na pasy szerokości 2 centymetrów.Pas ciasta ruchem spiralnym nawinąć na metalową tulejkę.Ułożyć rurki na posmarowanej tłuszczem blasze w odstępach 4 centymetrów.Piec w gorącym piekarniku (220-240s.c) około 10 minut.Po upieczeniu wyjąć tulejkę,rurki ostudzić,napełnić kremem wciskając go z obu stron,i polać każdą rurkę polewą czekoladową.
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać jajko,cukier,śmietanę,szczyptę soli i esencję rumową.
Zamiast kremem maślanym możemy napełnić rurki kremem kawowym.Otrzymujemy go przez dodanie do kremu maślanego drobno zmielonej kawy i dokładne wymieszanie.Przygotować polewę:
Rozpuszczoną margarynę utrzeć z cukrem,kakao i ew.1 łyżką gorącej wody na krem o konsystencji dobrej śmietany.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i pokroić nożem na pasy szerokości 2 centymetrów.Pas ciasta ruchem spiralnym nawinąć na metalową tulejkę.Ułożyć rurki na posmarowanej tłuszczem blasze w odstępach 4 centymetrów.Piec w gorącym piekarniku (220-240s.c) około 10 minut.Po upieczeniu wyjąć tulejkę,rurki ostudzić,napełnić kremem wciskając go z obu stron,i polać każdą rurkę polewą czekoladową.