motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Rurki z kremem malinowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zamiast posypać pudrem można zrobić polewę.

Rurki z kremem malinowym

Składniki:

Rurki z kremem malinowym

 

  • CIASTO;
  • 1/2 kg mąka,
  • 1/4 litra śmietan gęsta,
  • 20 dkg cukier,
  • 20 dkg margaryna,
  • 1 opakowanie cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • MASA;
  • 25dkg masła
  • 1 żółtko
  • 3/4 szkl. cukru
  • budyń malinowy
  • 1,5 szkl.mleka
  • olejek
  • puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem malinowym
Wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dajemy do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, tniemy w paski i zawijamy na posmarowane tłuszczem rureczki. Układamy na blaszce i pieczemy w gorącym piekarniku na złoty kolor. Jak są już upieczone ściągamy z foremek i odstawiamy, aby ostygły. MASA; Budyń gotujemy z 1,5 szkl. mleka, studzimy. Masło ucieramy z cukrem na puszysto, następnie dalej ucierając dodajemy żółtko i po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy parę kropelek olejku. Przygotowaną masą napełniamy rurki. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.