SUPERPRZEPIS

Ruski tort naleśnikowy

  • 3
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ruski tort naleśnikowy Więcej zdjęć (6)

Miałam ochotę na ruskie, ale jak zwykle za mało czasu na lepienie. Córka chciała naleśnika, a miałam ugotowane już ziemniaki i tak wyszedł ruski tort.

Składniki:

Ruski tort naleśnikowy

 

Sposób przygotowania:

Ruski tort naleśnikowy
Do miski wbić jajka, wlać mleko i wodę, wsypać mąkę i zmiksować. Odstawić na 10 minut, ponownie zmiksować.

Z ciasta usmażyć naleśniki, bez dodatku tłuszczu.

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ugnieść tłuczkiem. Cebulę posiekać, usmażyć na oleju, przestudzić. Cebulę wrzucić do ziemniaków, dodać twaróg, doprawić przyprawą naturalną i pieprzem. Wrzucić 3/4 posiekanego szczypiorku. Wymieszać. Na dużym talerzu ułożyć naleśnika, nałożyć czubatą łyżkę farszu, rozsmarować. Następnie znów naleśnik i znów farsz, aż do wykończenia składników. Dłonią delikatnie wyrównać.

Tort podgrzać w mikrofalówce (można także w piekarniku) pokroić w trójkąty, polać kwaśną śmietaną i posypać odłożonym szczypiorkiem.
Ruski tort naleśnikowy
Z ciasta usmażyć naleśniki, bez dodatku tłuszczu.
Ruski tort naleśnikowy
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ugnieść tłuczkiem.
Ruski tort naleśnikowy
Cebulę posiekać, usmażyć na oleju, przestudzić.
Ruski tort naleśnikowy
Cebulę wrzucić do ziemniaków, dodać twaróg, doprawić przyprawą naturalną i pieprzem. Wrzucić 3/4 posiekanego szczypiorku
Ruski tort naleśnikowy
Na dużym talerzu ułożyć naleśnika, nałożyć czubatą łyżkę farszu, rozsmarować. Następnie znów naleśnik i znów farsz, aż do wykończenia składników