aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Tort naleśnikowy z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dla urozmaicenia posiłków polecam naleśniki w zupełnie innym wydaniu, bo w kształcie tortu. Tak przygotowany tort naleśnikowy jest bardzo smaczny, z soczystym nadzieniem i ciągnącym się serem.

Tort naleśnikowy z pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tort naleśnikowy z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Tort naleśnikowy z pieczarkami
Z mąki, jajka, wody gazowanej, mleka, soli i pieprzu przygotowujemy rzadkie ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy cienkie naleśniki. W międzyczasie obrane pieczarki kroimy w plasterki i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia.

Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kukurydze odsączamy z zalewy.

Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszego naleśnika. Na niego wykładamy usmażone pieczarki i posypujemy żółtym serem. Układamy następnego naleśnika lekko dociskając, na nim układamy kukurydzę i ponownie ser.

Przykrywamy naleśnikiem i ponownie wykładamy pieczarki i ser. Czynności powtarzamy do skończenia się składników. Jako środkowe warstwy układamy plastry szynki. Co którąś warstwę tortu polewamy keczupem – dla zaostrzenia smaku.

Wierzch tortu posypujemy kukurydzą i serem żółtym, posypujemy ziołami prowansalskimi. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C na 15-20 minut. Gotowy, gorący tort podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.  
Tort naleśnikowy z pieczarkami
Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy cienkie naleśniki.
Tort naleśnikowy z pieczarkami
W tortownicy układamy pierwszego naleśnika, na nim warstwę pieczarek.
Tort naleśnikowy z pieczarkami
Pieczarki posypujemy startym na tarce serem.
Tort naleśnikowy z pieczarkami
Jako środkowe warstwy układamy plastry szynki.
Tort naleśnikowy z pieczarkami
Wierzch posypujemy kukurydzą, serem i ziołami prowansalskimi.