Sposób przygotowania:
Tort naleśnikowy z pieczarkami
Z mąki, jajka, wody gazowanej, mleka, soli i pieprzu przygotowujemy rzadkie ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy cienkie naleśniki. W międzyczasie obrane pieczarki kroimy w plasterki i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia.
Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kukurydze odsączamy z zalewy.
Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszego naleśnika. Na niego wykładamy usmażone pieczarki i posypujemy żółtym serem. Układamy następnego naleśnika lekko dociskając, na nim układamy kukurydzę i ponownie ser.
Przykrywamy naleśnikiem i ponownie wykładamy pieczarki i ser. Czynności powtarzamy do skończenia się składników. Jako środkowe warstwy układamy plastry szynki. Co którąś warstwę tortu polewamy keczupem – dla zaostrzenia smaku.
Wierzch tortu posypujemy kukurydzą i serem żółtym, posypujemy ziołami prowansalskimi. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C na 15-20 minut. Gotowy, gorący tort podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.
Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kukurydze odsączamy z zalewy.
Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszego naleśnika. Na niego wykładamy usmażone pieczarki i posypujemy żółtym serem. Układamy następnego naleśnika lekko dociskając, na nim układamy kukurydzę i ponownie ser.
Przykrywamy naleśnikiem i ponownie wykładamy pieczarki i ser. Czynności powtarzamy do skończenia się składników. Jako środkowe warstwy układamy plastry szynki. Co którąś warstwę tortu polewamy keczupem – dla zaostrzenia smaku.
Wierzch tortu posypujemy kukurydzą i serem żółtym, posypujemy ziołami prowansalskimi. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C na 15-20 minut. Gotowy, gorący tort podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.