Sposób przygotowania:
Ruskie pierogi z falbankami
Przygotowujemy farsz: Kartofle obieramy, myjemy i gotujemy z 1 łyżeczką soli, przestudzone kartofle i twaróg przeciskamy przez praskę, dokładnie łączymy składniki wraz z posiekaną i usmażoną 1 cebulą, doprawiamy farsz solą i pieprzem. Mąkę łączymy ze szczyptą soli, wlewamy ok. 1 szklanki gorącej wody. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Ciasto rozwałkowujemy na stolicy obsypanej mąką, Za pomocą foremki wyduszamy koła. Na każdy kawałek nakładamy 1 łyżeczkę farszu, zlepiamy pierogi dokładnie, robimy po 5 falbanek w rancie. Przygotowane pierogi układamy na desce obsypanej mąką. Wrzucamy je na gotującą się, osoloną 2 łyżeczkami wodę, po wypłynięciu gotujemy je jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Smażymy 1 cebulę na złoto. Ugotowane pierogi wyciągamy na półmisek, polewamy je tłuszczem z cebulą. My podajemy jeszcze do pierogów kwaśną śmietanę, doprawioną sola i pieprzem.Z tej ilości wychodzi ok. 35 dużych pierogów.