Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 305]

Ciasto słodki prezes

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 330
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto bez pieczenia, przekładane herbatnikami oraz masą budyniową. Takie cudo możemy podać na różne uroczystości, święta lub do niedzielnej kawy.

Ciasto słodki prezes Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto słodki prezes

 

  • 4 szklanki mleka
  • · 3 budynie waniliowe bez cukru
  • · 6 łyżek cukru
  • · 25 dag margaryny
  • · 380 g herbatników kakaowych
  • · 510 g masy kajmakowej
  • · 50 g ryżu preparowanego
  • · 330 ml śmietany 30%
  • · 250 g mascarpone
  • · 3 łyżki cukru pudru
  • · Czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Ciasto słodki prezes

Przygotowanie masy

Ciasto Słodki Prezes
Gotowanie melka z budyniami w celu przygotowania masy budyniowej

Trzy szklanki mleka gotujemy, a w jednej szklance mleka rozrabiamy trzy budynie z sześcioma łyżkami cukru. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż zgęstnieje, studzimy.

Przygotowanie masy

Ciasto Słodki Prezes
ucierani z margaryną budyniu

Margarynę ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.

układanie ciastek

Ciasto Słodki Prezes
układamy namoczone w mleku ciastka

Na dnie tortownicy układamy herbatniki namoczone w mleku.

smarowanie masą

Ciasto Słodki Prezes
masa kajmakowa

Ciastka smarujemy cienko 1/3 masy kajmakowej.

posypywanie ryżem

Ciasto Słodki Prezes
ryz

. Posypujemy połową ryżu preparowanego.

wykładanie masy

Ciasto Słodki Prezes
rozsmarowywanie połowy masy budyniowej

Następnie wykładamy połowę masy budyniowej.

układanie ciastek

Ciasto Słodki Prezes
układanie ponownie warstwy z namoczonych w mleku ciastek

Ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku, 1/3 masy kajmakowej, ryż i drugą połowę masy budyniowej.

masa

Ciasto Słodki Prezes
ponowne smarowanie ciastek masą kajmakową

Przykrywamy ostatnią warstwą ciastek i smarujemy pozostałą masą kajmakową.

przygotowanie masę śmietankowej

Ciasto Słodki Prezes
ubijanie mikserem śmietany z serkiem mascaropne

Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier oraz mascarpone .

wykładanie masy

Ciasto Słodki Prezes
masę wylewamy na ciastka i dekorujemy startą na tarce czekoladą

Masą wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą.

ETAP 11:

Ciasto Słodki Prezes
Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy

Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.