Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Sernik z pierzynką łaciatą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 220
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny sernik pieczony z wiśniami, przykryte oraz ze spodem zrobionym z ciasta typu żebra. Ciasto wygląda bardzo ładnie.

Sernik z pierzynką łaciatą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik z pierzynką łaciatą

Składniki na ciasto:

  • 8 łyżek maki pszennej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • ½ szk. mleka
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 5 jajek
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 szk. cukru
  • 1 słoik wiśni drylowanych

Sposób przygotowania:

Sernik z pierzynką łaciatą

Przygotowanie ciasta

Sernik z pierzynką łaciatą
Miksowanie jajek z dodatkiem cukru oraz mleka

1. Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy mikserem, wsypujemy cukier, stopniowo dodajemy żółtka, wlewamy olej oraz mleko.

Przygotowanie ciasta

Sernik z pierzynką łaciatą
dodajemy partiami mąkę

2. Mąkę mieszamy z proszek do pieczenia i dodajemy partiami do ciasta.

Przygotowanie ciasta

Sernik z pierzynką łaciatą
dzielimy ciasto na połowy

3. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej połowy wsypujemy kakao i łyżką mieszamy.

Przygotowanie ciasta

Sernik z pierzynką łaciatą
przekładamy ciasto

4.Połowę ciasta białego wylewamy na dno tortownicy na przemian z połową cista ciemnego. Podpiekamy w rozgrzanym piekarniku 10 minut.

przygotowanie masy twarogowej

Sernik z pierzynką łaciatą
miksujemy masę

5. Serek twarogowy miksujemy mikserem razem z jajkami, śmietaną budyniem w proszku oraz cukrem.

układanie wiśni

Sernik z pierzynką łaciatą
owoce

6. Na podpieczone ciasto układamy połowę wiśni.

wykładanie masy twarogowej

Sernik z pierzynką łaciatą
masa

7. Następnie wylewamy masę twarogową i układamy pozostałe wiśnie.

wykładanie pozostałego ciasta

Sernik z pierzynką łaciatą

8. Podpiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C.

9. Wyjmujemy ciasto i wlewamy pozostałe ciasto białe na przemian z ciastem ciemnym.

10. Ponownie pieczemy 30 minut w 180 °C.

11. Ciasto po upieczeniu studzimy.

ETAP 9:

Sernik z pierzynką łaciatą

12. Gotowe.

13. Smacznego