Sposób przygotowania:
Ciasto nutka jabłkowaPrzygotowanie jabłek
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy 5 minut.
Przygotowanie galaretek
Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i wlewamy do jabłek, 2 minuty gotujemy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
gotowanie budyniu
Dwie szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy dwa budynie i sześć łyżek cukru i wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy aż budyń zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia.
miksowanie margaryny
Margarynę miksujemy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
układanie ciastek
Na dnie formy 24 cm x 24 cm układamy namoczone w mleku herbatniki.
wykładanie masy
Na ciastka wykładamy połowę masy budyniowej.
ponowne układnie ciastek
Ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku.
układanie galaretki z jabłkami
Następnie wylewamy galaretki z jabłkami i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek.
posypywanie orzeszkami
Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą masę budyniową i posypujemy drobno pokruszonymi orzechami zmieszanym z startą na tarce czekoladą.
ETAP 10:
Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Smacznego.