Sposób przygotowania:
Rwane bułeczki z poziomkamiKrok 1
Do misy wsypuje przesianą mąkę, wbijam, żółtka i jajo. Do miseczki wlewam cieple mleko, wkruszam drożdże, dodaje cukier i mieszam do rozpuszczenia. Dodaje rozpuszczone masło i przelewam wszystkie płynne składniki do naszej mąki z żółtkami. Mieszam dokładnie koło 15 minut. Kiedy ciasto odchodzi od reki znaczy, że jest już dobre.
Krok 2
Ciasto jest idealne, zostawiam je w misce i przykrywam ściereczką. Godzina wystarczy na wyrośniecie.
Krok 3
Ciasto wyrosło wyjmuje je z miski i odgazowuje je. Rękoma zwijam rulonik i kroje go w paseczki, a następnie spłaszczam i łyżką nakładam poziomki. Zawijam pod spód ciacho i powstaje bułeczka.
Krok 4
Blaszkę prostokątną wykładam papierem i kładę bułeczki po 4 X 6 sztuki. Zostawiam do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20 minut, teraz smaruje rozbełtanym jajem i wstawiam do pieca. Piekę kolo 20-25 minut w 170 stopnicach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypuje cukrem pudrem.
SylaUla
lalunia