Diabelska kuchnia

Diabelska kuchnia

Szef Kuchni
[Przepisów: 13]

Bułeczki z otrębami 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To najlepsze bułeczki, jakie do tej pory w życiu zrobiłam! Miękkie, z delikatnie chrupiącą skórką. Idealne na śniadanie!

Bułeczki z otrębami 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z otrębami 4

 

 

  • Z podanych składników wychodzi około 6 bułeczek.

Sposób przygotowania:

Bułeczki z otrębami 4
Mleko podgrzać. W miseczce rozkruszyć drożdże, zasypać je cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Tak przygotowane zostawić na 10 minut, by podrosły. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać 4 łyżki otrębów pszennych, 100 ml wody, szczyptę soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, ziarna słonecznika i 1 łyżkę płatków jęczmiennych. Pośrodku zrobić dołek, wlać do niego rozczyn z drożdży, mleka i cukru. Zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. Podczas wyrabiania delikatnie podsypywać mąką. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by podrosło. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść. Rwać kawałki ciasta i formować bułeczki nadając im odpowiedni kształt (u mnie są to okrągłe bułki, ale oczywiście mogą być w dowolnym kształcie). Po nadaniu im odpowiedniego kształtu smarować je żółtkiem rozmieszanym z jedną łyżką mleka, posypywać płatkami jęczmiennymi lekko je dociskając, by nie odpadły po upieczeniu. Pozostawić na około 20 - 30 minut by podrosły. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Podrośnięte bułeczki piec około 20 minut, do czasu aż się lekko zarumienią. Przestudzić i podawać z ulubionymi dodatkami. Na dno piekarnika wkładam naczynie z 5-6 kostkami lodu, dzięki czemu bułeczki są miękkie, delikatnie chrupiące. Polecam wypróbować ten sposób
Bułeczki z otrębami 4
Zaczyn = 80 ml mleka, 20 gram drożdży, cukier.
Bułeczki z otrębami 4
Ciasto w trakcie wyrabiania należy delikatnie podsypywać mąką.
Bułeczki z otrębami 4
Po wyrośnięciu można nadać bułką odpowiedni kształt.
Bułeczki z otrębami 4
Płatki jęczmienne należy lekko docisnąć, by nie odpadły po upieczeniu bułek.