Sposób przygotowania:
Bułeczki z otrębami 4
Mleko podgrzać. W miseczce rozkruszyć drożdże, zasypać je cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Tak przygotowane zostawić na 10 minut, by podrosły. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać 4 łyżki otrębów pszennych, 100 ml wody, szczyptę soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, ziarna słonecznika i 1 łyżkę płatków jęczmiennych. Pośrodku zrobić dołek, wlać do niego rozczyn z drożdży, mleka i cukru. Zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. Podczas wyrabiania delikatnie podsypywać mąką. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by podrosło. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść. Rwać kawałki ciasta i formować bułeczki nadając im odpowiedni kształt (u mnie są to okrągłe bułki, ale oczywiście mogą być w dowolnym kształcie). Po nadaniu im odpowiedniego kształtu smarować je żółtkiem rozmieszanym z jedną łyżką mleka, posypywać płatkami jęczmiennymi lekko je dociskając, by nie odpadły po upieczeniu. Pozostawić na około 20 - 30 minut by podrosły. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Podrośnięte bułeczki piec około 20 minut, do czasu aż się lekko zarumienią. Przestudzić i podawać z ulubionymi dodatkami. Na dno piekarnika wkładam naczynie z 5-6 kostkami lodu, dzięki czemu bułeczki są miękkie, delikatnie chrupiące. Polecam wypróbować ten sposób