Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ryż z kiełbasą i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne danie w sam raz na ciepłą kolację. Ugotowany ryż z dodatkiem podsmażonej kiełbasy i cukinii.

Ryż z kiełbasą i cukinią

Składniki:

Ryż z kiełbasą i cukinią

 

Sposób przygotowania:

Ryż z kiełbasą i cukinią

Etap 1

Ryż z kiełbasą i cukinią
Ugotowany odcedzony i wysypany z woreczka ryż.

Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka.

Etap 2

Ryż z kiełbasą i cukinią
Pokrojona w kostkę kiełbasa rumieniona na rozgrzanej patelni.

Kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni.

Etap 3

Ryż z kiełbasą i cukinią
Obrana cukinia i obrana cebula pokrojone w kostkę.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię obrać, pokroić w trochę większą kostkę (bez pestek).

Etap 4

Ryż z kiełbasą i cukinią
Cukinia i cebula dodane do zrumienionej kiełbasy.

Cukinię i cebulę dodać do kiełbasy. Smażyć razem ok. 15 minut co chwilę mieszając.

Etap 5

Ryż z kiełbasą i cukinią

Dodać do tego śmietanę (użyłam 18 %), trochę soli i pieprzu, wlać pół szklanki wody.

Dusić na średnim ogniu pod przykryciem tak długo, aż cukinia zmięknie, a prawie cały płyn odparuje.

Etap 6

Ryż z kiełbasą i cukinią

Dodać ugotowany ryż.

Etap 7

Ryż z kiełbasą i cukinią

Wymieszać, chwilę razem podsmażyć.