Sposób przygotowania:
Rwane bułeczki z truskawkamiWykonanie ciasta drożdżowego:
Do misy wsypujemy 500 g mąki. Robimy w mące dołek. Do szklanki wlewamy ciepłe mleko ( tak połowę szklanki) , wkładamy drożdże i łyżkę cukru. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Rozpuszczone drożdże wlewamy do wgłębienia w mące i delikatnie mieszamy, powstaje zawiesina. Zostawiamy na 15 minut by zaczyn wyrósł. Dodajemy jaja i rozpuszczona margarynę, wlewamy miód płynny oraz resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy ciasto robotem prze około 5 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykryte ściereczką. Po godzinie dzielimy ciasto na 12 części. Na każdą cześć kładziemy pokrojone truskawki i zwijamy bułeczkę pod spód. Kładziemy jedna obok drugiej. Smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2