SUPERPRZEPIS

Rwane bułeczki z truskawkami

  • 2
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Rwane bułeczki z truskawkami Więcej zdjęć (6)

Powstały rwane bułeczki drożdżowe z truskawkami , niezwykle smaczne i delikatne . Każdy posmakuje i rozkoszy smak otrzyma .

Składniki:

Rwane bułeczki z truskawkami

Składniki na bułeczki z truskawkami :

Dodatkowo:

  • truskawki 200 g
  • jajo do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania:

Rwane bułeczki z truskawkami

Wykonanie ciasta drożdżowego:

Do misy wsypujemy 500 g mąki. Robimy w mące dołek. Do szklanki wlewamy ciepłe mleko ( tak połowę szklanki) , wkładamy drożdże i łyżkę cukru. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Rozpuszczone drożdże wlewamy do wgłębienia w mące i delikatnie mieszamy, powstaje zawiesina. Zostawiamy na 15 minut by zaczyn wyrósł. Dodajemy jaja i rozpuszczona margarynę, wlewamy miód płynny oraz resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy ciasto robotem prze około 5 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykryte ściereczką. Po godzinie dzielimy ciasto na 12 części. Na każdą cześć kładziemy pokrojone truskawki i zwijamy bułeczkę pod spód. Kładziemy jedna obok drugiej. Smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Rwane bułeczki z truskawkami
Do misy wsypujemy 500 g mąki Robimy w mące dołek. Do szklanki wlewamy ciepłe mleko ( tak połowę szklanki) , wkładamy drożdże i łyżkę cukru . Mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
Rwane bułeczki z truskawkami
Dodajemy rozpuszczona margarynę, wlewamy miód płynny oraz resztę ciepłego mleka
Rwane bułeczki z truskawkami
Wyrabiamy ciasto robotem prze około 5 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykryte ściereczką .
Rwane bułeczki z truskawkami
Po godzinie dzielimy ciasto na 12 części . Na każdą cześć kładziemy pokrojone truskawki i zwijamy bułeczkę pod spód.
Rwane bułeczki z truskawkami
Kładziemy jedna obok drugiej. Smarujemy rozbełtanym jajem . Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.