Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Polubiłam te moje eksperymenty z rybami na parze. Okazuje się , że mogą być fantastycznymi daniami- polecam

Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem

 

  • 2 małe nototenie ( lub 1 większa - zależy jaką porcję ktoś potrzebuje)
  • 2 średnie jabłka
  • 4 średnie ziemniaki
  • kawałek marchewki
  • plasterek korzenia pietruszki
  • 3/4 średniej cytryny
  • kilka zielonych liści pora
  • skórka z 1/8 cytryny
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka maggi w płynie
  • wiązka ziół ( natka pietruszki , lubczyk , gałązka selera )
  • 1 łyżka oleju ( ryżowego, z pestek winogron lub słonecznikowego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 żółtko
  • 2,5 szklanki wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • koperek do posypania

 

Sposób przygotowania:

Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem
Rozmrożone nototenie umyć , oskrobać, umyć .

Rozciąć od strony płetwy brzusznej i wyciąć kręgosłup.

Usunąć boczne skrzela.

Filety ułożyć w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny zmieszanym z olejem. Zostawić na 30 minut.

Obrać ziemniaki , umyć i zalać wodą by nie czerniały.

Jabłka umyć , obrać, usunąć gniazda nasienne ( obierek i gniazd nasiennych nie wyrzucać).

Obrane ćwiartki jabłek wrzucić do ziemniaków.

W garnku do gotowania na parze na liściach pora układać ziemniaki i jabłka.

W dolnym garnku do nalanej wody dodać zioła, skórkę z cytryny, obierki i gniazda nasienne z jabłek, pieprz ziarnisty, obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę. Zagotować.

Postawić na wierzchu górny garnek i gotować 15 minut.

Dołożyć na wierzch wyjęte z marynaty filety nototenii ( ostrożnie by się nie oparzyć - najlepiej na moment zsunąć garnek z gazu)- gotować jeszcze 10 minut.

Przecedzić wywar z dolnego garnka. Wlać śmietankę ( rybę , ziemniaki i jabłka w górnym garnku postawić na zdjętym z gazu dolnym garnku z którego wylano wywar i zostawić na czas robienia sosu pod przykryciem by nie ostygły).

Odlać 3/4 szklanki wywaru.

W garnuszku roztopić masło, zasypać mąką, rozmieszać i rozprowadzić odlanym wywarem.

W miseczce rozrobić żółtko z odrobiną gorącego wywaru i zaciągnąć nim wywar.

Doprawić do smaku sos ( sokiem z cytryny , szczyptą soli i cukru) i pozostały wywar ( maggi).

Ziemniaki utłuc z jabłkami na puree - doprawić solą i pieprzem.

Podawać nototenię z puree ziemniaczano- jabłkowym , sosem żółtkowym na bazie wywaru i wywarem z gotowania do popicia ( posypując koprem).
Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem
Filety z mototenii zamarynować w soku z cytryny z olejem na 30 minut
Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem
W dolnym garnku do gotowania na parze ułozyc zioła -przyprawy i obierki z jabłek a na górze ziemniaki -jabłka i rybę
Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem
Przygotować sos i czystą zupę do popicia na bazie wywaru z gotowania
Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem
Z ziemniaków i jabłek ugotowanych na parze przygotować puree