Sposób przygotowania:
Ryba na warzywach
Filety z ryby rozmróź dzień wcześniej, posól, popieprz, obficie skrop sokiem z cytryny, możesz również posypać ulubionymi ziołami, np. tymiankiem, a następnie wstaw na noc do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Marchewkę, seler i por obierz i umyj. Marchewkę i pora pokrój w talarki, seler pokrój w słupki. Następnie warzywa wrzuć do usmażonej cebuli i duś 30 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli w czasie duszenia wyparuje za dużo wody, to podlej warzywa przegotowaną wodą. Po 30 minutach warzywa dopraw solą i pieprzem, dodaj koperek i ułóż na wierzchu filety. Przez pół godziny duś filety razem z warzywami, co 10 minut obracając je na drugą stronę. Pamiętaj o delikatnym poruszaniu zawartości patelni drewnianą łopatką aby nic nie przywarło do dna, a także o podlewaniu wodą. Tak przygotowana ryba najlepiej smakuje z ryżem.