zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 706]

Ryba opiekana w octowej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kolejny przysmak Marzenki. Taką rybkę lubimy wszyscy, można użyć dowolnej ryby. Można ją przygotować wcześniej, najlepsza po paru dniach.

Ryba opiekana w octowej zalewie

Składniki:

Ryba opiekana w octowej zalewie

 

  • 2,5 – 3 kg filetów ( mintaj, dorsz, morszczuk lub inna)
  • Mąka, jajka i bułka trata do panierki
  • Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • Szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 listki laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 3 – 4 cebule

 

Sposób przygotowania:

Ryba opiekana w octowej zalewie
Ryby , jeśli mrożona trzeba odmrozić i osuszyć , podzielić na odpowiednie kawałki, panierować i usmażyć, odstawić do wystudzenia. 

Składniki zalewy połączyć i zagotować. Na koniec dodać pokrojoną w piórka cebulę. Zalewę ostudzić. Lekko ciepłą zalać całkiem zimne ryby.

Najlepsze po paru dniach, jak ryba „przejdzie” marynatą.

Tagi:

jajko jajka