moniczka

moniczka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ryba po cygańsku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobra ryba, może być np. na Wigilę.

Ryba po cygańsku.

Składniki:

Ryba po cygańsku.

 

  • 1 kg filetow z ryb morskich - morszczuk { moga byc filety innych ryb , ktore lubimy}
  • 4 duze cebule
  • 6 zabki czosnku
  • 25 dag ogorkow konserwowych lub kiszonych
  • duzy peczek posiekanej natki pietruszki
  • 6 lyzek keczupu pikantnego
  • 3|4 szklanki oliwy
  • 1 lyzka musztardy
  • sok z cytryny
  • sol , pieprz

Sposób przygotowania:

Ryba po cygańsku.
Jesli filety sa mrozone , rozmrazamy , osuszamy i dzielimy na porcje.Kazdy kawalek skrapiamy sokiem z cytryny i solimy . Wstawiamy do lodowki na 2 godziny.Cebule i czosnek obieramy i kroimy w drobna kosteczke oraz ogorki .Robimy sos , oliwe mieszamy z keczupem i musztarda , doprawiamy sola i pieprzem , ewentualnie odrobina cukru . Dokladnie razem mieszamy skladniki sosu.Forme do zapiekania smarujemy oliwa i ukladamy porcje ryby, posypujemy drobniutko pokrojona cebula , czosnkiem , ogorkami i natka pietruszki .Polewamy calosc sosem , przykrywamy folia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego ok 200 stopni. Zapiekamy ok 30 minut , zdejmujemy folie i jeszcze wstawiamy do piekarnika na ok 10 minut . Smacznego.

Tagi:

ryba ryby