edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryba smażona w panierce z dodatkiem warzyw takich jak marchewka, pietruszką, cebula oraz por w sosie pomidorowym.

Ryba po grecku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 1 kg ryby
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 - 2 cebulę
  • 1 /2 pora
  • 1 małe opakowanie koncentratu pomidorowego
  • Sól i pieprz
  • Wędzona papryka słodka
  • 1 łyżeczka cukru
  • Olej do smażenia
  • Panierka do ryby:
  • 2 jajka
  • Odrobina mleka
  • Przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
1. Rybę kroimy na kawałki i smażymy w panierce z dodatkiem przypraw do ryb. 

2. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

3. Cebulę i pora kroimy cieniutko.

4. Cebulę i pora podsmażamy na oleju, dodajemy startą marchewkę i pietruszkę. Doprawiamy solą lub odrobiną bulionu. Podlewamy odrobiną wody i dusimy warzywa. 

5. Koncentrat pomidorowy mieszamy z odrobiną wody, 
1 łyżeczką cukru, odrobiną pieprzu i wędzonej słodkiej papryki. Tak przygotowany sos pomidorowy przekładamy do gotujących się warzyw. 

6. Warzywa dusimy do miękkości. 

7. Na talerz przekładamy usmażoną rybę i nakładamy uduszone warzywa i posypujemy posiekaną natką pietruszki.  
Ryba po grecku
Marchewkę i pietruszkę myjemy i obieramy
Ryba po grecku
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach
Ryba po grecku
Cebula oraz pora podsmażamy na oleju w garnku
Ryba po grecku
Do warzyw dodajemy koncentrat pomidory oraz przyprawy