katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna i lubiana przez większość ryba po grecku. Niby podobnie przygotowywana przez gospodynie, a smakuje zawsze niepowtarzalnie. Zawsze mile widziana na wigilijnym i świątecznym stole.

Ryba po grecku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Rybę jeśli trzeba rozmrażamy, osuszamy i kroimy na kawałki. Oprószamy pieprzem i troszkę solą. Panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce albo mące i smażymy na rumiano.

Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy marchew, pietruszkę i przyprawy. Podlewamy wodą i dusimy często mieszając. Gdy warzywa zaczną mięknąć doprawiamy przyprawami i koncentratem do smaku.

Na spód naczynia wykładamy warzywa i kładziemy rybę, przykrywamy warzywami i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwa powinny być warzywa.
Ryba po grecku
Rybę panierujemy i smażymy jeśli kawałki wydają się zbyt duże można przekroić.
Ryba po grecku
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce .
Ryba po grecku
Cebulę kroimy w piórka albo wg uznania .
Ryba po grecku
Przygotowanym gorącym sosem przekładamy rybę.