WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ryba po grecku na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryba po grecku na ostro z mamarchewką, pietruszką i cebulą. Szybka i łatwa do zrobienia. Idealna przekąska nie tylko od święta.

Ryba po grecku na ostro Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ryba po grecku na ostro

 

  • 400 g filetów rybnych
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • Sól do smaku
  • Sok z cytryny
  • Pieprz ziołowy
  • Mąka do panierowania
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku na ostro

ETAP 1:

Filety rybne skropić sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym. Opanierowac w mące i usmażyć na oleju. Wyłożyć na talerz.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju.

Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do cebuli. Przesmażyć. Dolać bulion. Dusić kilkanaście minut. Dodać przecier i paprykę w proszku. Przyprawić solą. Wymieszać i dusić do miękkości.

W salaterce układać na przemian kawałki ryby i sos. Wystudzić.

Podawać schłodzone.

Ryba po grecku na ostro
Ryba po grecku w trakcie składania warstw
Ryba po grecku na ostro
Sos warzywno -pomidorowy po przygotowaniu w garnku
Ryba po grecku na ostro
Przecier pomidorowy i papryka w proszku dodane do warzyw
Ryba po grecku na ostro
Starte na tarce warzywa dodane do cebuli.
Ryba po grecku na ostro
Filety rybne po usmażeniu