eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1801]

Wigilijny bigos Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam wigilijny bigos z kiszonej kapusty. Do bigosu dodałam smażonego karpia i podgrzybki przesmażone z cebulką.

Wigilijny bigos Eli

Składniki:

Wigilijny bigos Eli

ryba

  • 2 duże filety z karpia - około 1,8 kg
  • 3 cebule
  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

grzyby

pozostałe składniki

  • 1.5 kg kiszonej kapusty
  • 120 g suszonych śliwek
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina

przyprawy

Sposób przygotowania:

Wigilijny bigos Eli

przygotowanie ryby

Wigilijny bigos Eli
Po usunięciu cebuli pokroić karpia w kostkę.

Z filetów usunąć skórę. Opłukać rybę i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebule obrać z łupinek i pokroić w plastry.

Filety karpia obłożyć cebulą i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. usunąć cebulę a karpia pokroić w kostkę.

przygotowanie ryby cd

Wigilijny bigos Eli
Pokrojonego karpia usmażyć w głębokim oleju.

Karpia oprószyć przyprawą do ryb, solą, pieprzem i wymieszać.

Na głęboką patelnię wlać i rozgrzać tyle oleju żeby karp podczas smażenia był przykryty.

Do gorącego oleju wrzucić pokrojonego karpia i smażyć aż się zrumieni. Wyjąć karpia łyżką cedzakową.

przygotowanie składników

Wigilijny bigos Eli
Przygotować wszystkie składniki do bigosu.

Przygotować usmażonego karpia, kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, mrożone grzyby, pokrojoną cebulę, pokrojone śliwki, powidła i wino.

przygotowanie grzybów

Wigilijny bigos Eli
Na rozgrzanym oleju usmażyć podgrzybki z cebulą.

Na patelni rozgrzać olej, dodać zamrożone grzyby i cebulę. Całość oprószyć solą , pieprzem i usmażyć.

przygotowanie bigosu

Wigilijny bigos Eli

Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować aż kapusta będzie pół miękka.
Do kapusty dodać pokrojone śliwki i zagotować.

przygotowanie bigosu cd

Wigilijny bigos Eli

Do kapusty dodać grzyby z cebulą, wlać wino i gotować aż kapusta będzie miękka.

przygotowanie bigosu cd

Wigilijny bigos Eli

Na koniec do kapusty dodać powidła i usmażonego karpia. Całość delikatnie wymieszać i zagotować. Smacznego!