Sposób przygotowania:
Wigilijny bigos Eliprzygotowanie ryby
Z filetów usunąć skórę. Opłukać rybę i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebule obrać z łupinek i pokroić w plastry.
Filety karpia obłożyć cebulą i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. usunąć cebulę a karpia pokroić w kostkę.
przygotowanie ryby cd
Karpia oprószyć przyprawą do ryb, solą, pieprzem i wymieszać.
Na głęboką patelnię wlać i rozgrzać tyle oleju żeby karp podczas smażenia był przykryty.
Do gorącego oleju wrzucić pokrojonego karpia i smażyć aż się zrumieni. Wyjąć karpia łyżką cedzakową.
przygotowanie składników
Przygotować usmażonego karpia, kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, mrożone grzyby, pokrojoną cebulę, pokrojone śliwki, powidła i wino.
przygotowanie grzybów
Na patelni rozgrzać olej, dodać zamrożone grzyby i cebulę. Całość oprószyć solą , pieprzem i usmażyć.
przygotowanie bigosu
Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować aż kapusta będzie pół miękka.
Do kapusty dodać pokrojone śliwki i zagotować.
przygotowanie bigosu cd
Do kapusty dodać grzyby z cebulą, wlać wino i gotować aż kapusta będzie miękka.
przygotowanie bigosu cd
Na koniec do kapusty dodać powidła i usmażonego karpia. Całość delikatnie wymieszać i zagotować. Smacznego!