BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Pierogi z kapustą i pieczarkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi które dzisiaj prezentuję są przygotowane na wigilię. Są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu , a na wigilijnym stole nie może ich zabraknąć.

Pierogi z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Pierogi z kapustą i pieczarkami

 

  • Farsz;
  • kapusta kiszona 500 g,
  • pieczarki 250 g,
  • cebula 1 szt,
  • masło 2 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku,

 

  • Ciasto na pierogi;
  • mąka około 500 g,
  • jajko 1,
  • masło 1 łyżka,
  • sól szczypta,
  • woda ciepła według swojego uznania (około 1 szkl ),

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Farsz do pierogów;

Pieczarki oczyszczamy, obieramy ,a następnie kroimy na kawałki.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Kapustę kiszoną jeżeli jest zbyt kwaśna płuczemy a następnie siekamy aby była drobniejsza.

Na głębszej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pieczarki razem z pokrojoną cebulą.

Dodajemy posiekaną kapustę ,przyprawy i smażymy co jakiś czas mieszając.

Studzimy.

Ciasto na pierogi;

Mąkę wsypujemy do miski , wbijamy jajko ,dodajemy masło, sól , mieszamy dolewając stopniowo ciepłą wodę.

Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.

Z ciasta formujemy kulę okrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, przyrządem do pierogów wykrawamy kółka.

Na smrodek nakładamy po łyżeczce farszu lub więcej (w zależności jak nam się zmieści), 

składamy i dokładnie zlepiamy brzegi.

Gotowe pierogi porcjami wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 8 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pieczarki obieramy, czyścimy i następnie kroimy
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Kapustę jeżeli jest zbyt kwaśna płuczemy a następnie siekamy aby była drobniejsza
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Na głębszej patelni rozgrzewamy masło podsmażamy grzyby z pokrojoną cebulką, gdy grzyby zmiękną dodajemy kapustę
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Do całości dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Z podanych składników zagniatamy gładkie elastyczne ciasto formujemy kulę ,kulę owijamy ściereczką i odkładamy na około 30 minut
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mmm ,przyrządem do pierogów wycinamy kółka
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Na kółko nakładamy farsz, składamy i zlepiamy brzegi
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Gotowe pierogi układamy a następnie gotujemy
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 8 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Ugotowane pierogi okraszamy podsmażoną cebulką