Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Farsz do pierogów;
Pieczarki oczyszczamy, obieramy ,a następnie kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Kapustę kiszoną jeżeli jest zbyt kwaśna płuczemy a następnie siekamy aby była drobniejsza.
Na głębszej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pieczarki razem z pokrojoną cebulą.
Dodajemy posiekaną kapustę ,przyprawy i smażymy co jakiś czas mieszając.
Studzimy.
Ciasto na pierogi;
Mąkę wsypujemy do miski , wbijamy jajko ,dodajemy masło, sól , mieszamy dolewając stopniowo ciepłą wodę.
Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.
Z ciasta formujemy kulę okrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, przyrządem do pierogów wykrawamy kółka.
Na smrodek nakładamy po łyżeczce farszu lub więcej (w zależności jak nam się zmieści),
składamy i dokładnie zlepiamy brzegi.
Gotowe pierogi porcjami wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 8 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Pieczarki oczyszczamy, obieramy ,a następnie kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Kapustę kiszoną jeżeli jest zbyt kwaśna płuczemy a następnie siekamy aby była drobniejsza.
Na głębszej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pieczarki razem z pokrojoną cebulą.
Dodajemy posiekaną kapustę ,przyprawy i smażymy co jakiś czas mieszając.
Studzimy.
Ciasto na pierogi;
Mąkę wsypujemy do miski , wbijamy jajko ,dodajemy masło, sól , mieszamy dolewając stopniowo ciepłą wodę.
Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.
Z ciasta formujemy kulę okrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, przyrządem do pierogów wykrawamy kółka.
Na smrodek nakładamy po łyżeczce farszu lub więcej (w zależności jak nam się zmieści),
składamy i dokładnie zlepiamy brzegi.
Gotowe pierogi porcjami wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 8 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
BozenaMatuszczyk
Bardzo dziękuje i życzę Dosie go Roku 2021..;)
zbysiowa
BozenaMatuszczyk
Serdecznie dziękuję Magda.;)