WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1678]

Ryba po grecku z papryką i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjna ryba po grecku wzbogacona papryką czerwoną i czosnkiem, zrobiona bardziej na ostro niż na słodko.

Ryba po grecku z papryką i czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku z papryką i czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku z papryką i czosnkiem

ETAP 1:

Ryby rozmrozić. Przyprawić solą, pieprzem czarnym i sokiem z cytryny. Opanierować w mące i usmażyć na oleju na patelni. Wyłożyć na talerz i przestudzić.

Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać starte warzywa i przesmażyć aż zmiękną. Dodać pokrojoną w małe paseczki paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut. Przełożyć warzywa do garnka. Dodać listki i ziele angielskie. Podlać wodą i dodać przecier. Przecisnąć ząbki czosnku. Przykryć i dusić kilkanaście minut. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i czarnym i papryką w proszku.

W półmisku ułożyć połowę ryby, przykryć połową sou. Znów ułożyć warstwę ryby i wyłożyć resztę sosu. Wystudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.

Ryba po grecku z papryką i czosnkiem
Ryba po grecku po ułożeniu drugiej warstwy ryby
Ryba po grecku z papryką i czosnkiem
Sos warzywno - pomidorowy po uduszeniu w garnku
Ryba po grecku z papryką i czosnkiem
Warzywa w trakcie obsmażania na patelni na oleju
Ryba po grecku z papryką i czosnkiem
Usmażone kawałki mintaja wyłożone na talerz

Tagi:

dania