Sposób przygotowania:
Ryba po grecku z papryką i czosnkiemETAP 1:
Ryby rozmrozić. Przyprawić solą, pieprzem czarnym i sokiem z cytryny. Opanierować w mące i usmażyć na oleju na patelni. Wyłożyć na talerz i przestudzić.
Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać starte warzywa i przesmażyć aż zmiękną. Dodać pokrojoną w małe paseczki paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut. Przełożyć warzywa do garnka. Dodać listki i ziele angielskie. Podlać wodą i dodać przecier. Przecisnąć ząbki czosnku. Przykryć i dusić kilkanaście minut. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i czarnym i papryką w proszku.
W półmisku ułożyć połowę ryby, przykryć połową sou. Znów ułożyć warstwę ryby i wyłożyć resztę sosu. Wystudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.