jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ryba po grecku z jarzynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryba po grecku to potrawa często przygotowywana na świąteczne stoły, a szczególnie na wigilię. Jest szybka w przygotowaniu i smaczna.

Ryba po grecku z jarzynami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ryba po grecku z jarzynami

 

  • seler 1/3 szt.
  • Marchewka 3 szt.
  • pietruszka 2 szt.
  • por 1 szt.
  • cebule 2 szt.
  • ryby mintaje świeże lub mrożone 4-5szt.
  • olej do smażenia
  • woda zimna do duszenia jarzyn 1 szklanka
  • mąka do panierowania
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku z jarzynami
Jarzyny opłukać i osuszone obrać. Marchewkę, pietruszkę, selera zetrzeć na grubszej tarce. Włożyć do rondelka i podlać niewielką ilością zimnej wody i zagotować, zmniejszyć płomień i dusić około 10 minut.

Rybę mintaja opłukać i osuszyć a jeżeli robimy z ryby mrożonej to odmrozić wcześniej. Następnie oprószyć solą i pieprzem i panierować w mące, przekładać na rozgrzaną patelnie z olejem i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na ręcznik papierowy. Cebulę obrać i opłukać, pokroić w krążki lub w piórka i podsmażyć na patelni i oleju z tych smażących się ryb do zrumienienia się. Cebulę przełożyć do uduszonych jarzyn, wymieszać i dodać trochę przecieru pomidorowego. Posolić i przyprawić pieprzem. wymieszać.

W naczyniu żaroodpornym układać najpierw jarzyny i później warstwa ryb i na to warstwa jarzyn.

Można jeść na zimno lub na ciepło.

Smacznego
Ryba po grecku z jarzynami
por opłukać i przekroić na połówki, następnie pokroić na półkrążki
Ryba po grecku z jarzynami
cebulę obrać i pokroić na krążki lub w piórka, podsmażyc na oleju
Ryba po grecku z jarzynami
marchewkę ,pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce lub robotem
Ryba po grecku z jarzynami
Rybę mintaja opruszyć solą i pieprzem oraz mąką i smażyć na oleju
Ryba po grecku z jarzynami
Jarzyny oprucz cebuli ugotpwac na wodzie
Ryba po grecku z jarzynami
Dodać usmażoną cebulę, wymieszać i dodać przecier pomidorowy
Ryba po grecku z jarzynami
Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć jarzyny i na to układać rybę
Ryba po grecku z jarzynami
i ostatnią warstwę jarzyny