Sposób przygotowania:
Ryba po grecku z jarzynami
Jarzyny opłukać i osuszone obrać. Marchewkę, pietruszkę, selera zetrzeć na grubszej tarce. Włożyć do rondelka i podlać niewielką ilością zimnej wody i zagotować, zmniejszyć płomień i dusić około 10 minut.
Rybę mintaja opłukać i osuszyć a jeżeli robimy z ryby mrożonej to odmrozić wcześniej. Następnie oprószyć solą i pieprzem i panierować w mące, przekładać na rozgrzaną patelnie z olejem i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na ręcznik papierowy. Cebulę obrać i opłukać, pokroić w krążki lub w piórka i podsmażyć na patelni i oleju z tych smażących się ryb do zrumienienia się. Cebulę przełożyć do uduszonych jarzyn, wymieszać i dodać trochę przecieru pomidorowego. Posolić i przyprawić pieprzem. wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym układać najpierw jarzyny i później warstwa ryb i na to warstwa jarzyn.
Można jeść na zimno lub na ciepło.
Smacznego
Rybę mintaja opłukać i osuszyć a jeżeli robimy z ryby mrożonej to odmrozić wcześniej. Następnie oprószyć solą i pieprzem i panierować w mące, przekładać na rozgrzaną patelnie z olejem i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na ręcznik papierowy. Cebulę obrać i opłukać, pokroić w krążki lub w piórka i podsmażyć na patelni i oleju z tych smażących się ryb do zrumienienia się. Cebulę przełożyć do uduszonych jarzyn, wymieszać i dodać trochę przecieru pomidorowego. Posolić i przyprawić pieprzem. wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym układać najpierw jarzyny i później warstwa ryb i na to warstwa jarzyn.
Można jeść na zimno lub na ciepło.
Smacznego