Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak tradycja każe, na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć tej pysznej ryby po grecku. Taką rybę można podawać na ciepło, jak i na zimno.

Ryba po grecku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryba po grecku

Na rybę po grecku

  • filet z białej ryby ( dorsz, mintaj)
  • marchewka - 2 duże szt
  • pietruszka - 1 duża szt
  • seler - 1/2 szt
  • cebula - 4 szt
  • olej lniany - 4 łyżki
  • sól i pieprz
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy - 200 ml
  • woda - 2 szkl

Panierka

  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obrać, pokroić w piórka, przesmażyć na oleju.

Dodać do podsmażonej cebuli, warzywa i przyprawy, dusić 2 minuty.

Następnie wlać wodę i dusić jeszcze kilka minut.

Koncentrat pomidorowy dodać na końcu, razem poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą pieprzem i przyprawą do ryb, obtaczać w mące, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.

Układać ryby w salaterce warstwami, ryby i warzywa na przemian.
Ryba po grecku
Ryba została opanierowana w mące i usmażona
Ryba po grecku
Wszystkie warzywa zostały uduszone w garnku
Ryba po grecku
Ryba została przełożona w salaterce warzywami