WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Ryba po grecku z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna ryba po grecku z morszczukiem argentyńskim, z porem i ketchupem z cukinii. Ma lekko słodko - kwaśny smak.

Ryba po grecku z porem Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ryba po grecku z porem

 

  • ok. 1 kg morszczuka argentyńskiego w filetach
  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • biała część pora
  • 2 cebule
  • 200 ml ketchupu z cukinii
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • sok z cytryny
  • przyprawa do ryb
  • 0,5 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • mąka pszenna do panierowania ryb
  • olej do smażenia
  • 1 duży listek laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • ok. 0,5 szkl. bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku z porem

ETAP 1:

Marchewki, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora dokładnie umyć i pokroić drobno.

Na patelni na oleju smażyć partiami starte warzywa i przekładać do garnka. Cebule obrać, pokroić drobno i zeszklić na oleju. Wymieszać z majerankiem, solą i pieprzem czarnym. Przełożyć do warzyw. Dolać bulion, ketchup z cukinii i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. dodać listek, ziele, pieprz ziołowy, paprykę słodką, przyprawę włoską, sól i pieprz do smaku. Dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut.

Ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i przyprawą do ryb. Obtoczyć w mące. Smażyć na oleju i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Ryby podzielić na kawałki.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryb, warstwę warzyw, znów warstwę ryb i resztę warzyw.

Rybę wystudzić a następnie schłodzić w lodówce.

Ryba po grecku z porem
Druga warstwa warzyw nałożóna do naczynia żaroodpornego
Ryba po grecku z porem
Pierwsza warstwa ryby nałożona do naczynia żaroodpornego
Ryba po grecku z porem
Filety rybne po usmażeniu i wyłożeniu na talerze
Ryba po grecku z porem
Filety rybne przyprawione i obtoczone w mące
Ryba po grecku z porem
Sos warzywny po przygotowaniu w garnku
Ryba po grecku z porem
Podsmażone warzywa przełożone do garnka
Ryba po grecku z porem
Cebule zeszklone na oleju z przyprawami
Ryba po grecku z porem
Warzywa do sosu starte na tarce