Sposób przygotowania:
Ryba po grecku z poremETAP 1:
Marchewki, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora dokładnie umyć i pokroić drobno.
Na patelni na oleju smażyć partiami starte warzywa i przekładać do garnka. Cebule obrać, pokroić drobno i zeszklić na oleju. Wymieszać z majerankiem, solą i pieprzem czarnym. Przełożyć do warzyw. Dolać bulion, ketchup z cukinii i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. dodać listek, ziele, pieprz ziołowy, paprykę słodką, przyprawę włoską, sól i pieprz do smaku. Dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut.
Ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i przyprawą do ryb. Obtoczyć w mące. Smażyć na oleju i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Ryby podzielić na kawałki.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryb, warstwę warzyw, znów warstwę ryb i resztę warzyw.
Rybę wystudzić a następnie schłodzić w lodówce.