Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Smażone śledzie z aromatycznym czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śledzie pieczone, to propozycja pysznego dania rybnego, pokazującego, że te morskie ryby można też jeść w innej formie niż tylko ze śmietaną czy cebulką.

Smażone śledzie z aromatycznym czosnkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smażone śledzie z aromatycznym czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Smażone śledzie z aromatycznym czosnkiem
► Śledzie wypatroszyć, oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Następnie skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić na 60 minut w chłodne miejsce.

► Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć czosnek, aż zacznie się złocić i odda swój smak i aromat. Następnie usunąć go z patelni. Śledzie obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar i kłaść na gorący czosnkowy olej i smażyć z obu stron na złocisty kolor przez około 5 minut z każdej strony. Usmażone śledzie osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i można podawać.
Smażone śledzie z aromatycznym czosnkiem
Śledzie kłaść na gorący czosnkowy olej i smażyć z obu stron na złocisty kolor.
Smażone śledzie z aromatycznym czosnkiem
Przyprawione śledzie obtoczyć w mące i strzepać jej nadmiar.
Smażone śledzie z aromatycznym czosnkiem
Śledzie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć - skropić sokiem z cytryny i doprawić.