Sposób przygotowania:
Smażone śledzie z aromatycznym czosnkiem
► Śledzie wypatroszyć, oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Następnie skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić na 60 minut w chłodne miejsce.
► Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć czosnek, aż zacznie się złocić i odda swój smak i aromat. Następnie usunąć go z patelni. Śledzie obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar i kłaść na gorący czosnkowy olej i smażyć z obu stron na złocisty kolor przez około 5 minut z każdej strony. Usmażone śledzie osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i można podawać.
► Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć czosnek, aż zacznie się złocić i odda swój smak i aromat. Następnie usunąć go z patelni. Śledzie obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar i kłaść na gorący czosnkowy olej i smażyć z obu stron na złocisty kolor przez około 5 minut z każdej strony. Usmażone śledzie osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i można podawać.