Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 364]

Wołowina po burgundzku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Francuski gulasz, rewelacyjne danie proste w przygotowaniu i wyszukane w smaku - idealne jako danie główne lub na elegancką kolację.

Wołowina po burgundzku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wołowina po burgundzku

 

  • 1,5 kg wołowiny (Bürgermeisterstück)
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • 700 g małych pieczarek (pokroić w plastry)
  • 500 g cebuli szalotki (obrać / zostawić całe)
  • 4 marchewki (pokroić na grube 1 cm plastry)
  • 3 ząbki czosnku (pokroić na plastry)
  • 1/2 l czerwonego wina wytrawnego (burgunda)
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2,5 szklanki bulionu
  • 1 łyżka maki
  • 4 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskie
  • 1 łyżeczka tymianku (suszony)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Wołowina po burgundzku
► Mięso oczyścić, umyć i pokroić mniej więcej 4 - 5 cm. duże kawałki. W garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu obsmażyć mięso partiami, w taki sposób by z każdej strony miało ładnie przyrumienione boki (jak się od razu całe mięso włoży, wtenczas się zagotuje a nie usmaży). Pod koniec smażenia posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.

► Usmażone mięso przełożyć do innego garnka i oprószyć mąką. W garnku w tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażyć cebulkę, pieczarki oraz marchew, przez około 10 minut. Następnie dodać czosnek i wyjąć cebulki, cebulki włożyć ponownie na 30 minut przed końcem gotowania.

► Do garnka z mięsem wrzucić podsmażone warzywa, potem do garnka w którym się smażyły wlać wino, po odparowaniu alkoholu, przelać wino do garnka z warzywami i mięsem. Następnie wlać bulion, tyle żeby nam wszystko zakryło (resztę wlać w trakcie gotowania), dodać liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, koncentrat pomidorowy i 4 gałazki natki pietruszki. Całości przykryć i gotować pod przykryciem około 90 - 180 minut. Teraz włożyć cebulki i wszystko razem jeszcze 30 minut gotować. Doprawić pieprzem i solą.
Wołowina po burgundzku
Do garnka z warzywami i mięsem wlać wino, następnie bulion, tyle żeby nam wszystko zakryło.
Wołowina po burgundzku
Do garnka z mięsem wrzucić podsmażoną cebulkę, pieczarki oraz marchew.
Wołowina po burgundzku
Smażyć w taki sposób by z każdej strony mięso miało ładnie przyrumienione boki.
Wołowina po burgundzku
W garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu obsmażyć wołowinę partiami.
Wołowina po burgundzku
Mięso wołowe oczyścić, umyć i pokroić mniej więcej 4 - 5 cm. duże kawałki.