madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ryba po grecku6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja rodzina bardzo lubi rybę po grecku, więc często ją przyrządzam.

Ryba po grecku6

Składniki:

Ryba po grecku6

 

  • 1 kg ryby,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1 pietruszka korzeń,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku6
Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące, panierujemy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Marchew oraz pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy warzywa i smażymy około 25 minut. Po tym czasie warzywa podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy oraz koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem 45-50 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zimną rybę układamy na półmisku, przykrywamy miękkimi warzywami. Dowolnie dekorujemy.