reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Dorsz z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Salsę wypróbowałam z rybą przygotowaną na dwa sposoby- oprószoną tylko mąką i panierowaną w tradycyjny polski sposób - obie wersje mi smakowały,

Dorsz z owocami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorsz z owocami

 

  • 2 płaty świeżego dorsza

 

  • Salsa:

 

 

 

  • 2 łyżki posiekanej szarlotki lub młodej cebulki

 

  • 1/3- 1.2 ostrej papryczki

 

 

 

  • 8 listków mięty pieprzowej

 

  • 1 łyżeczka cukru

 

  • sól i pieprz do smaku

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • maka pszenna

Sposób przygotowania:

Dorsz z owocami
Zaczynamy od salsy, która musi minimum godzinę poleżeć w lodówce. Brzoskwinię i jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Winogrona kroimy w ćwiartki i wyjmujemy pestki. Cebulkę kroimy w kosteczkę lub w pół plasterki czy w plasterki Mięte myjemy, osuszamy drobno siekamy. Wszystkie owoce łączymy, dodajemy mięte i resztę przypraw i odstawiamy do lodówki. Dorsza osuszamy ręcznikiem kuchennym, każdy kawałek solimy i oprószamy lekko pieprzem. Obtaczamy w jajku i macę i smażymy na oleju. Przed nałożeniem proponuje odcedzić sok z salsy Smacznego:)
Dorsz z owocami
Warzywa i owoce kroimy drobno- w kosteczkę lub plasterki
Dorsz z owocami
Etap 2salsa koniecznie musi schłodzić i przegryść w lodówce
Dorsz z owocami
Etap 3przed wyłożeniem na talerz dobrze jest odcisnąć sok