malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ryba w sosie morelowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryba w owocach to również ciekawe połączenie smakowe dotąd niewykorzystywane przeze mnie. A to był błąd, bo danie jest pyszne.

Ryba w sosie morelowym

Składniki:

Ryba w sosie morelowym

 

  • 0,5 kg filetów rybnych(morszczuk, mintaj),
  • 5 dojrzałych moreli,
  • szklanka śmietany 18%,
  • łyżka curry,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki mąki tortowej,
  • sól,

Sposób przygotowania:

Ryba w sosie morelowym
Filety osuszamy papierowym ręcznikiem, solimy. Mąkę miksujemy z curry mlekiem i jajkami, Filety maczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju na złoto, studzimy. Morele ścieramy na tarce mieszamy ze śmietaną polewamy ryby. Półmisek z rybami wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ponieważ ryba musi wchłonąć zalewę.