Anko28

Anko28

Szef Kuchni
[Przepisów: 45]

Ryba w pomidorowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rybę w sosie pomidorowym często robię na wigilijny wieczór. I tym razem nie było inaczej. Domownikom bardzo smakuje.

Ryba w pomidorowym sosie

Składniki:

Ryba w pomidorowym sosie

 

 

  • 2 kg filetów z dorsza (lub każdej innej ryby)

 

  • 6 cebul

 

  • 500 ml pikantnego ketchupu (kto nie lubi pikantnych dań - łagodny)

 

  • Słoiczek koncentratu pomidorowego

 

  • Cukier, sól, pieprz do smaku

 

  • 1/3 szklanki octu

 

  • ½ szklanki oleju

 

  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ryba w pomidorowym sosie
6 cebul pokroić w krążki a następnie ugotować je w oleju i wodzie. Gdy będą miękkie, dodać ocet, ketchup i koncentrat Doprawić do smaku.Tak powstały sos pomidorowy gotować tak długo dopóki nie zgęstnieje. Ryby przyprawić np. przyprawą do ryb. Po 10 minutach obtoczyć w jajku, bułce tartej i usmażyć na oleju. Ostudzić. Gorącym sosem zalać upieczone zimne ryby.