przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Książka Kucharska: Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości

Pulpety rybne w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryba w wersji nieco przystępniejszej dla dzieci które za rybami ie przepadają...

Pulpety rybne w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pulpety rybne w sosie pomidorowym

 

  • 60 dag filetów ryby morskiej
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawa do ryb
  • 1 litr bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 40 dag makaronu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • zielenina do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pulpety rybne w sosie pomidorowym
Rybę miksujemy w blenderze. Dodajemy do niej jajko, drobno posiekaną cebulkę i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do ryb. MIeszamy starannie, tak , by masa stała się jednolita. Z masy tej formujemy kulki wielkości orzecha właoskiego (łatwiej się to robi, gdy ręce mamy wilgotne). Wrzucamy kulki do gorącego, ale nie wrzącego bulionu i gotujemy je około 15 minut.Wyjmujemy je z bulionu. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy. Na maśle podsmażamy drugą posiekaną cebulkę i czosnek. Dolewamy do tego szklankę bulionu, który pozostał po gotowaniu pulpetów oraz koncentrat. Gotujemy sos 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą pieprzem i cukrem. Makaron wykładamy na talerz, polewamy go sosem pomidorowym, na to kładziemy pulpeciki. Dekorujemy zieleniną.
Pulpety rybne w sosie pomidorowym
Ryby dokładnie miksujemy wblenderze na papkę
Pulpety rybne w sosie pomidorowym
Wilgotnymi dłońmi o wiele łatwiej uformować pulpeciki
Pulpety rybne w sosie pomidorowym
Cebulę warto pokroić drobniej niż na zdjęciu -mnie pomagał mąż :D