VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Mintaj w sosie słodko - kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Uwielbiam ryby z sosami, a z tym w szczególności. Fajna i smaczna przekąska na domowe imprezy. Polecam!

Mintaj w sosie słodko - kwaśnym

Składniki:

Mintaj w sosie słodko - kwaśnym

 

  • 1,5 kg ryby - mintaja
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa do ryb
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 100 – 150 ml bulionu
  • 700 g sosu słodko-kwaśnego
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mintaj w sosie słodko - kwaśnym
Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Każdy kawałek dzielimy na mniejszy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

Cebulę kroimy w drobne piórka, papryki w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym.

Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową, jeszcze ciepłą zalewą przekładamy warstwami z rybą.

Możemy podać na ciepło lub po wystudzeniu, gdy smaki się przegryzą.