WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1208]

Ryba po grecku w sosie słodko - kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna ryba po grecku z dorszem, z warzywami ale z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Jest pyszna na zimno i na gorąco.

Ryba po grecku w sosie słodko - kwaśnym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ryba po grecku w sosie słodko - kwaśnym

 

  • 500g filetów rybnych np. dorsza
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 400ml sosu słodko - kwaśnego z warzywami
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka do panierowania ryby

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku w sosie słodko - kwaśnym

ETAP 1:

Filety rybne przyprawić solą i pieprzem i panierować w mące pszennej. Usmażyć na oleju z obu stron i odsączyć na ręczniku papierowym. Podzielić na mniejsze kawałki.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Marchewki, pietruszkę i selera obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i przesmażyć na oleju. Przełożyć do cebuli. Dodać sos słodko - kwaśny, wymieszać. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusić do miękkości warzyw. Przyprawić solą i pieprzem.

W półmisku ułożyć połowę sosu warzywnego, na to kawałki ryby i resztę sosu.

Wystudzić a następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.

Ryba po grecku w sosie słodko - kwaśnym
Warstwa ryby ułożona na warstwie sosu i warzyw
Ryba po grecku w sosie słodko - kwaśnym
Pierwsza warstwa sosu i warzyw nałożona do półmiska
Ryba po grecku w sosie słodko - kwaśnym
Sos warzywny po przygotowaniu w garnku, jeszcze gorący
Ryba po grecku w sosie słodko - kwaśnym
Sos słodko - kwaśny z warzywami dodany do garnka
Ryba po grecku w sosie słodko - kwaśnym
Przesmażona na oleju cebula wrzucona do garnka