Sposób przygotowania:
Dorsz słodko-kwaśny
Pomidorowy sos słodko –kwaśny:
Cebule kroimy w piórka i delikatnie rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej cukier intensywnie mieszamy by się nie przypalił. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, około 7-8 kulek ziela angielskiego oraz 7-8 listków laurowych. Całość gotujemy do zgęstnienia, dolewamy ocet i gotujemy jeszcze około 2 minut.
Ryby:
Ryby oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i skrapiamy cytryną. Tak przyprawione obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron.
Usmażone dorsze przekładamy do salaterki i zalewamy gorącym sosem pomidorowym.
Przechowujemy w lodówce.
Ryba najlepiej smakuje gdy przejdzie aromatem pomidorów i przypraw po około 2 dniach.
Cebule kroimy w piórka i delikatnie rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej cukier intensywnie mieszamy by się nie przypalił. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, około 7-8 kulek ziela angielskiego oraz 7-8 listków laurowych. Całość gotujemy do zgęstnienia, dolewamy ocet i gotujemy jeszcze około 2 minut.
Ryby:
Ryby oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i skrapiamy cytryną. Tak przyprawione obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron.
Usmażone dorsze przekładamy do salaterki i zalewamy gorącym sosem pomidorowym.
Przechowujemy w lodówce.
Ryba najlepiej smakuje gdy przejdzie aromatem pomidorów i przypraw po około 2 dniach.