kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dorsz słodko-kwaśny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam pysznego dorsza w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym. Jego smak jest nieco zbliżony do ryby po grecku. Z powodzeniem rozwieje nudę na wigilijnym stole.

Dorsz słodko-kwaśny

Składniki:

Dorsz słodko-kwaśny

podstawowe

Sposób przygotowania:

Dorsz słodko-kwaśny
Pomidorowy sos słodko –kwaśny:

Cebule kroimy w piórka i delikatnie rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej cukier intensywnie mieszamy by się nie przypalił. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, około 7-8 kulek ziela angielskiego oraz 7-8 listków laurowych. Całość gotujemy do zgęstnienia, dolewamy ocet i gotujemy jeszcze około 2 minut.

Ryby:

Ryby oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i skrapiamy cytryną. Tak przyprawione obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron.

Usmażone dorsze przekładamy do salaterki i zalewamy gorącym sosem pomidorowym.

Przechowujemy w lodówce.

Ryba najlepiej smakuje gdy przejdzie aromatem pomidorów i przypraw po około 2 dniach.

Tagi:

ryby dorsz