Sposób przygotowania:
Ryba w sosie słodko - kwaśnymPrzygotowanie ciasta i ryby
Filety z mintaja kroimy w kostkę nie za małą i nie za dużą. Doprawiamy solą i przyprawą do ryb. W miseczce roztrzepujemy 3 jajka i dodajemy przesianą wcześniej mąkę. Po 3 łyżki pszennej i ziemniaczanej oraz łyżeczka proszku do pieczenia. Całość mieszamy i obtaczamy w cieście kawałki ryby. Wrzucamy na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Może być każda ryba nie koniecznie mintaj, ale ważne aby była bez ości.
Przygotowanie składników
Ananas z puszki w plastrach kroimy w kostkę. Syrop z ananasa zostawiamy ponieważ przyda nam się w późniejszym procesie gotowania.
Przygotowanie składników
Cebulę kroimy bardzo drobno. 3 marchewki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Zaś paprykę marynowaną kroimy w kostkę.
Przygotowanie sosu
Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju na którym podsmażamy cebulę. Dolewamy syrop z ananasa i startą marchewkę, a gdy już zmięknie dodajemy pokrojonego ananasa i paprykę. Mieszamy całość. Czosnek kroimy drobno ewentualnie wyciskamy i dodajemy do garnka. Mieszamy a gdy wszystko zmięknie wlewamy 5 łyżek octu winnego i 6 łyżek sosu sojowego. Dodajemy 12 łyżeczek cukru i 2 łyżeczki przyprawy curry. Delikatnie mieszamy.
W trakcie do 3/4 szklanki wody dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i rozpuszczamy mieszając. Wlewamy do garnka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i dorzucamy usmażoną wcześniej rybę w cieście i mieszamy ją z sosem i warzywami, aby nam się ładnie wszystko połączyło
Ułożenie w naczyniu żaroodpornym
Kiedy wszystko mamy wymieszane, podgrzane i miękkie, wykładamy do naczynia. Naczynie przykrywamy kiedy ostygnie folią aluminiową i zostawiamy na blacie albo wkładamy do lodówki.
Możemy jeść
Gotowe danie możemy zjeść. Doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. A wszystko to za sprawą miękkich warzyw i ananasa oraz pysznego sosu. Smacznego.