Stefan Sterzycki

Stefan Sterzycki

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Ryba w szuwarach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ryba gotowana w krótkim sosie zawinięta w liść. Jak sądzę lepiej zachowuje smak :-)

Ryba w szuwarach

Składniki:

Ryba w szuwarach

 

  • Odfiletowana ryba - może byc nawet pośledniej jakości
  • Sałata lub kapusta pekińska
  • Szczypiorek
  • Przyprawy
  • Ewentualnie białe wino

Sposób przygotowania:

Ryba w szuwarach
Odfiletowane i lekko posolone kawałki ryby pokroić w słupki tak by dawały się zawinąć w liście sałaty (może być przywiędła) lub kapusty (lekko sparzonej dla miękkości), liście winogron byłyby znakomite ale nie sa łatwo dostępne. Jeśli liść nie jest dość długi przewiązać szczypiorkiem. Gotować w płytkim wywarze jarzynowym dobranym wedle uznania. Wystarczy kilka minut. Rybę zwykle przed gotowaniem trzymam w zalewie/marynacie zależnie od smaku i rodzaju ryby. Zdjęcie wkrótce :-)