szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Ryba w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rybę w warzywach często przygotowuję nie tylko na Święta, ale także na rodzinne uroczystości. Kilka chwil i danie jest gotowe.

Ryba w warzywach

Składniki:

Ryba w warzywach

Podstawowe składniki

  • 1/2 kg filetu z dorsza lub morszczuka
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik marynowanej papryki
  • 2 duże cebule
  • sok z cytryny

Ciasto do ryby

Sos

  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego (ok. 70g)
  • 4 łyżki pikantnego keczupu

Sposób przygotowania:

Ryba w warzywach

Przygotowanie ryby

Ryba w warzywach
Rybę obtoczoną w cieście smażymy na złoty kolor.

Rybę myjemy, osuszamy. Kroimy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę.

Z mąki, jajka, wegety i wody przygotowujemy ciasto. Ciasto jest dość gęste.

Zanurzamy w nim kawałki ryby i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Przygotowanie warzyw

Ryba w warzywach
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę.

Ogórki konserwowe, paprykę marynowaną i cebule kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy.

Układanie warstw

Ryba w warzywach
Układamy warstwami pokrojone drobno warzywa i rybę.

W misce układamy warstwami: wymieszane warzywa i kawałki ryby. Na wierzchu rozkładamy warzywa.

Przygotowanie sosu

Wodę gotujemy z cukrem, octem, olejem, solą, koncentratem i keczupem. Gorącą zalewą zalewamy rybę z warzywami. Czekamy, aż ryba przestygnie, a zalewa się wchłonie.

Następnie schładzamy w lodówce.