mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryba z kolorowymi warzywami w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wspaniałe połączenie delikatnej ryby z kolorowymi warzywami w galarecie:)

Ryba z kolorowymi warzywami w galarecie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba z kolorowymi warzywami w galarecie

 

  • 300 g filetów z mintaja (lub innej białej ryby)
  • 2 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka Mexico na raz
  • 1 marchewka

 

  • Do dekoracji:
  • natka pietruszki
  • ogórek
  • pomidorki

Sposób przygotowania:

Ryba z kolorowymi warzywami w galarecie
Filety z ryby myję, osuszam i wkładam do garnka z rosołem. Gotuję kilka minut aż ryba będzie biała i ugotowana. Wyjmuję ją, osączam i kroję na mniejsze kawałki. Warzywa z puszek osączam na sicie. Marchewkę obieram, płuczę i gotuję, po czym kroję w plasterki. Na dno silikonowych foremek kładę groszek, na to wykładam kawałki ryby, plastry marchewki i na wierzch wysypuję mieszankę meksykańskiej (kukurydza, groszek, papryka). Rosół ponownie doprowadzam do zagotowania i dodaję żelatynę, mieszam do rozpuszczenia, studzę. Zalewam warzywa z rybą bulionem. Wstawiam formę do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję galaretki z foremki podważając je nożem. Dekoruję plastrami ogórka, ćwiartkami pomidora i gałązkami świeżej natki pietruszki.
Ryba z kolorowymi warzywami w galarecie
Filety z ryby gotuję w rosole aż ryba będzie biała
Ryba z kolorowymi warzywami w galarecie
Do foremki wkładam na dno groszek, kawałki ryby i plastry marchewki
Ryba z kolorowymi warzywami w galarecie
Warzywa i kawałki ryby ułożone w naczyniach zalewam bulionem z żelatyną
Ryba z kolorowymi warzywami w galarecie
Gdy galaretka stężeje, wyjmuję zawartość na duży talerz i dekoruję

Tagi:

ryba ryby