Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ryba z warzywami podana na sposób chiński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Oryginalny sposób na podanie ryby. Idealnie nadaje się na rodzinne uroczystości. Ryba przykryta mieszanką warzyw i polana pysznym sosem.

Ryba z warzywami podana na sposób chiński

Składniki:

Ryba z warzywami podana na sposób chiński

 

  • 50 dag filetów z ryby np. mintaj
  • sól, pieprz
  • panierka: mąka, jajko, tarta bułka
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • pół czerwonej papryki

sos

  • 3 łyżki ketchupu
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka białego octu winnego
  • łyżeczka cukru
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Ryba z warzywami podana na sposób chiński
Filety rybne oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w mące,  jajku i tartej bułce.

Smażymy na patelni na głębokim tłuszczu aż się ładnie zrumieni. Wkładamy do garnka. Warzywa kroimy w podłużne słupki a cebulę w piórka. Podsmażamy do czasu aż warzywa zmiękną. 

Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą, po czym zalewamy warzywa. Dodajemy do ryby. 

Dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut.