pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Ryba z warzywami w papilotach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sycąca i delikatna potrawa idealna dla osób dbających o linię. Ja na rybkę dałam po trochę masła ale można zrobić delikatniejszą wersję i skropić tylko oliwą. Przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Ryba z warzywami w papilotach

Składniki:

Ryba z warzywami w papilotach

 

  • 4 kawałki fileta z dorsza (może być inna dowolna ryba)
  • 1/2 papryki
  • 1 cebula białą
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 cukinie
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania:

Ryba z warzywami w papilotach
Cebule i szalotkę obieramy, z papryki usuwamy gniazdo nasienne, cukinie i pozostałe warzywa myjemy i kroimy w plastry.

Na dużych kwadratach folii aluminiowej układamy warstwę cukinii, troszkę szalotki i cebuli,oprószamy je solą i pieprzem, na to dajemy kawałek oprószonej solą i pieprzem ryby, a na nią układamy znów troszkę cebuli i paprykę.

Na wierzch dajemy po gałązce tymianku i odrobinie masła. 

Masło możemy zastąpić odrobiną oliwy.  Obydwa boki folii zakładamy do środka i zwijamy pozostałe boli tak aby powstała kieszonka,papilot.

Tak przygotowane papiloty pieczemy w 220 ° C przez około 20 min.