Sposób przygotowania:
Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym
Rybę rozmrozić ( bo raczej w takiej formie się ją kupuje ). Zlać płyn. Umyć. Ułożyć w pojemniku i obłożyć pokrojoną w plastry cebulą i kilkoma plasterkami cytryny. Zamknąć pojemnik i odstawić na 30 minut .
Obrać marchew- umyć. Pokroić w bardzo cienkie słupki. Cukinię umyć i przekroić na ćwiartki .Wykroić miąższ z pestkami. To co zostało pokroić w słupki podobne do tych jak z marchewki.
Wyjąć rybę. Wyrzucić cebulę i plastry cytryny. Przeciąć filet wzdłuż na połówki. Posolić i posypać pieprzem. Na każdym płacie ułożyć po kilka słupków marchewki i cukinii. Zwinąć rybę w ruloniki i spiąć wykałaczkami. Pomiędzy warzywa w rulonikach wsadzić stróżki masła. Każdy rulonik ułożyć na folii spożywczej używanej do gotowania lub pieczenia i obwinąć szczelnie .
Ułożyć w garnku do gotowania na parze wrzucając obok resztę marchewki i cukinii. W dolny garnek wlać wodę i wrzucić gałązkę lubczyku. Zagotować wodę w dolnym garnku. Postawić górny z rybą i warzywami. Gotować na małym gazie 15 minut.
W tym czasie zrobić sos koperkowy ( roztopić masło, wsypać koperek , chwilę smażyć, zasypać mąką, wymieszać , rozprowadzić bulionem i śmietanką, doprawić sokiem z cytryny, solą i szczyptą cukru).
Wyjąć ruloniki rybne z garnka. Rozwinąć z folii nad miseczką ( sok i masło wlać potem do sosu koperkowego). Usunąć wykałaczki. Na talerzu wylać porcję sosu i na nim ułożyć ruloniki rybne i ugotowane warzywa.
* Podajemy albo samą rybę z warzywami , albo dodatkowo ziemniaki z wody- jak kto lubi. ** I błagam nie dawajcie mi ,, dobrych " rad na temat tego jak to Panga jest szkodliwa i w jakich warunkach żyje - mam na ten temat swoje zdanie i nie zmienię go.
Obrać marchew- umyć. Pokroić w bardzo cienkie słupki. Cukinię umyć i przekroić na ćwiartki .Wykroić miąższ z pestkami. To co zostało pokroić w słupki podobne do tych jak z marchewki.
Wyjąć rybę. Wyrzucić cebulę i plastry cytryny. Przeciąć filet wzdłuż na połówki. Posolić i posypać pieprzem. Na każdym płacie ułożyć po kilka słupków marchewki i cukinii. Zwinąć rybę w ruloniki i spiąć wykałaczkami. Pomiędzy warzywa w rulonikach wsadzić stróżki masła. Każdy rulonik ułożyć na folii spożywczej używanej do gotowania lub pieczenia i obwinąć szczelnie .
Ułożyć w garnku do gotowania na parze wrzucając obok resztę marchewki i cukinii. W dolny garnek wlać wodę i wrzucić gałązkę lubczyku. Zagotować wodę w dolnym garnku. Postawić górny z rybą i warzywami. Gotować na małym gazie 15 minut.
W tym czasie zrobić sos koperkowy ( roztopić masło, wsypać koperek , chwilę smażyć, zasypać mąką, wymieszać , rozprowadzić bulionem i śmietanką, doprawić sokiem z cytryny, solą i szczyptą cukru).
Wyjąć ruloniki rybne z garnka. Rozwinąć z folii nad miseczką ( sok i masło wlać potem do sosu koperkowego). Usunąć wykałaczki. Na talerzu wylać porcję sosu i na nim ułożyć ruloniki rybne i ugotowane warzywa.
* Podajemy albo samą rybę z warzywami , albo dodatkowo ziemniaki z wody- jak kto lubi. ** I błagam nie dawajcie mi ,, dobrych " rad na temat tego jak to Panga jest szkodliwa i w jakich warunkach żyje - mam na ten temat swoje zdanie i nie zmienię go.
jaNina
Twoja wygląda przepysznie!