mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Ryby z warzywami z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Obiad w 40 minut, szybki i bardzo zdrowy. Wszystko piecze się razem, a my mamy czas na inne przyjemności. Warzywa marynowane zapiekane podbiły moje podniebienie. W okresie zimowym polecam zapiekać warzywa sezonowe.

Ryby z warzywami z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryby z warzywami z piekarnika

 

 

Sposób przygotowania:

Ryby z warzywami z piekarnika
Marchewkę obieram i kroję w paski, ziemniaki myję dokładnie i kroję na ćwiartki, cebul ę kroję w plastry, brukselkę na pół. Warzywa przekładam do miski, dodaję ząbki czosnku nie obrane, polewam oliwą, posypuję solą, przyprawą ognistą, bazylią i oregano. Całość dokładnie mieszam w marynacie i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rybę przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulkę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, majeranek, sok z wyciśniętej cytryny. Mieszam i odstawiam pod przykryciem na noc do lodówki. Na drugi dzień każdy kawałek ryby zawijam w folię aluminiową i układam na blaszce. Warzywa i rybę piekę razem 35 minut temp 200 stopni.  
Ryby z warzywami z piekarnika
warzywa obrane i pokrojone w paski ziemniaki w mundurkach
Ryby z warzywami z piekarnika
łosoś i tołpyga w marynacie w ziołach i cebuli
Ryby z warzywami z piekarnika
kawałek ryby ułozony na foli aluminiowej przed pieczeniem
Ryby z warzywami z piekarnika
warzywa ułozone na blaszcze posypane ziołami