pjaszczuk

pjaszczuk

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Rybka Tariyaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dla córek rybaka i nie tylko ;-) Świetny przepis na rybkę.

Rybka Tariyaki

Składniki:

Rybka Tariyaki

 

  • filet (łosoś, mintaj, dorsz....)
  • sos sojowy ciemny
  • sos sojowy jasny
  • ziarna sezamu
  • cukier
  • białe wino lub sake

Sposób przygotowania:

Rybka Tariyaki
1)Do garnka wlej 5 łyżek sosu sojowego jasnego i 2 małe łyżki cukru. 2)Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut cały czas mieszając. Nie doprowadź do wrzenia! 3)Do garnka dolej 3 łyżki białego wina, lub sake. 4)Dolej 2 łyżki sosu sojowego ciemnego. Zamieszaj. 5)Na patelni upraż łyżkę ziaren sezamu. Musi mieć złoty kolor. 6)Do naczynia włóż rybę, zalej sosem i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny. 7)Wyjmij rybkę i grilluj lub owiń folią i piecz w piekarniku.

Tagi:

sosy